Dacă ceea ce cunoști despre psihoterapie provine de la televizor sau din filme, s-ar putea să ai niște noțiuni eronate despre ceea ce se întâmplă în cabinetul unui psihoterapeut practician. Află care este realitatea, și nu miturile despre psihoterapie, pentru a putea beneficia de tot ce are să îți ofere ea.
Doar oamenii nebuni merg la psihoterapeut.
Fals. Oamenii caută psihoterapia pentru o varietate de motive ce țin de viața de zi cu zi. Unii fac psihoterapie pentru tratarea depresiei, a anxietății sau a abuzului de substanțe. Însă alții caută ajutor pentru a face față tranzițiilor majore din viață sau comportamentelor problematice datorate unor schimbări: pierderea unui loc de muncă, un divorț sau decesul unei persoane dragi. În timp ce alții au nevoie de ajutor pentru gestionarea și echilibrarea cerințelor vieții de părinte, a vieții profesionale și a responsabilităților familiale, pentru a face față unor boli, pentru a își îmbunătății abilitățile de relaționare sau pentru gestionarea altor factori de stres care ne afectează pe majoritatea dintre noi. Oricine poate beneficia de pe urma psihoterapiei pentru a deveni mai priceput la rezolvarea problemelor. Stigmatul asociat cu acțiunea de a cere ajutor pentru unele îngrijorări psihologice sau comportamentale a fost un puternic factor descurajant pentru oameni. Însă în prezent a cere ajutor este privit ca un comportament-resursă. Cercetătorii continuă să găsească noi legături care subliniază valoarea sănătății mentale pentru o mai bună sănătate fizică, adesea numită conexiunea de sănătate minte – corp. Problemele emoționale pot apărea sub forma simptomelor fizice. Și invers, când suntem bolnavi fizic, putem dezvolta probleme emoționale. Chiar și guvernul federal a recunoscut recent valoarea sănătății mentale, o dată cu trecerea, în 2008, a legii echității sănătății mentale.
Să vorbești cu rudele sau prietenii e la fel de eficient ca mersul la psiholog.
Susținerea oferită de familie și prietenii în care poți avea încredere este importantă atunci când ai o perioadă dificilă. Însă un psihoterapeut îți oferă mult mai mult decât obții de pe urma conversației cu familia și prietenii. Psihoterapeutul a trecut prin ani de educație specializată, formare și experiență care îl fac expert în înțelegerea și tratarea unor probleme complexe. Iar cercetarea arată că psihoterapia este cu adevărat eficientă. Tehnicile pe care le folosește psihoterapeutul în procesul terapeutic au fost dezvoltate de-a lungul unor decenii de cercetare și reprezintă mult mai mult decât „doar vorbit și ascultat”. Psihoterapeutul poate recunoaște în mod obiectiv patternuri de comportament sau gândire, mult mai eficient decât o pot face cei apropiați, care au ajuns să nu le mai observe sau care nu le-au observat niciodată. Un psihoterapeut îți poate oferi remarci și observații similare cu cele pe care le auzi în relațiile tale deja existente, însă efectul acestora este mult amplificat de momentul ales, focalizarea conversației și încrederea ta în această poziție neutră. În plus, îți poți da voie să fii pe de-a întregul onest cu psihoterapeutul tău în privințe despre care nu va afla nimeni altcineva. Relația terapeutică este ancorată în regula confidențialității. (Există câteva excepții în care psihologul are datoria de a îi informa pe ceilalți, cum ar fi cazul în care tu devii un pericol pentru tine sau pentru o altă persoană. Dar acesta este un aspect pe care îl vei clarifica împreună cu psihoterapeutul tău). În realitate, oamenii dezvăluie adesea psihoterapeuților lor lucruri pe care nu le-au spus niciodată altora. Dacă dificultățile tale persistă, fără vreo îmbunătățire semnificativă, ar putea fi timpul să cauți ajutor din partea unui psihoterapeut.
Te poți face bine de unul singur, dacă înceri suficient de mult și îți menții o atitudine pozitivă.
Multe persoane au încercat să își rezolve singuri problemele timp de săptămâni, luni sau chiar ani înainte să înceapă psihoterapia și au descoperit că nu a fost de ajuns. Decizia de începe un proces psihoterapeutic nu înseamnă că ai eșuat, fel cum nu înseamnă că ai eșuat dacă nu ți-ai putut repara singur mașina. Ar putea fi o componentă biologică a unei tulburări, cum ar fi depresia sau atacul de panică, aspect care ar fi incredibil de dificil de vindecat de unul singur. În realitate, să ai curajul să apelezi la cineva și să îți recunoști nevoia de ajutor este mai degrabă un semn de putere și este primul pas spre a te simți mai bine.
Tot ce face psihologul e să îți asculte nemulțumirile, așa că de ce să plătești pe cineva care să te asculte cum te plângi?
Psihoterapeutul începe adesea procesul terapeutic prin a te invita să îți descrii problema care te-a adus în cabinetul lui. Însă acesta este doar punctul de plecare în psihoterapie. El va aduna informațiile relevante din istoria ta, precum și istoricul problemelor tale și al altor arii majore din viața ta, și, de asemenea, diferitele moduri în care ai încercat să abordezi aceste probleme. Psihoterapia este, în general, un proces interactiv, bazat pe colaborare, dialog și pe implicarea activă a pacientului în rezolvarea de probleme. Psihoterapeutul îți poate da teme pentru acasă pentru a practica noile abilități între ședințe sau teme de lectură, pentru a afla mai multe despre un anumit subiect. Împreună, tu și psihoterapeutul veți identifica problemele, veți stabili obiective și veți monitoriza progresul făcut.
Psihoterapeutul va da vina pe părinți și pe experiențele din copilărie pentru toate problemele tale.
Una dintre componentele psihoterapiei poate fi explorarea experiențelor din copilărie și a altor evenimente semnificative care au avut impact pentru tine. Conectarea anumitor informații din trecut te poate ajuta să înțelegi mai bine modul în care ți s-au dezvoltat percepțiile, emoțiile, strategiile actuale de coping sau patternurile de comportament. Scopul pentru care psihoterapeutul te invită să privești înapoi este o înțelegere mai bună a prezentului, care te poate ajuta să faci schimbări benefice în viitor. Touși, în unele cazuri, psihoterapeutul va alege să se focalizeze în principal asupra problemei sau a crizei actuale care te-a adus în tratament și nu va cerceta deloc trecutul. Vei învăța anumite tehnici care te vor ajuta să îți schimbi gândurile și comportamentele care în prezent contribuie la problema ta. Psihoterapeuții care folosesc un stil eclectic de lucru, vor ști să ghideze ședința în așa fel încât să includă descoperiri legate de trecutul tău și reflecții asupra problematicii prezente.
Va trebui să rămâi în psihoterapie mulți ani, sau poate chiar pentru restul vieții.
Fiecare persoană evoluează într-un ritm diferit în cursul psihoterapiei – este un proces individual. De exemplu, într-un studiu, jumătate dintre pacienți au avut parte de îmbunătățiri după doar opt ședințe, în timp ce 75% dintre pacienți au început să facă progrese după șase luni. Este un aspect despre care tu și psihoterapeutul puteți vorbi în ședințele inițiale, atunci când dezvoltați un plan de tratament. Scopul psihoterapeutului nu este să rămâi în staiul de client pentru totdeauna, ci să te încurajeze să funcționezi mai bine pe cont propriu.
Dacă îți folosești asigurarea de sănătate să plătești pentru aceste servicii, angajatorul tău va ști că faci psihoterapie.
Neadevărat. Amintește-ți că psihoterapia funcționează după regula confidențialității. Doar tu îți poți dezvălui rapoartele medicale unui terț. Singurele persoane care știu despre ședințele tale de psihoterapie sunteți tu, psihoterapeutul și oricare altă persoană pentru care îți dai acordul scris (cum ar fi medicul sau un membru de familie). Regula strictă a confidențialității nu este singura ta protecție. În majoritatea statelor, informațiile desre sănătatea ta mentală au un grad mai înalt de protecție chiar și decât informațiile medicae.
Sursa: American Psychological Association (APA) – http://www.apa.org/helpcenter/psychotherapy-myths.aspx
Pentru programări la psihoterapie, completati formularul de contact sau lăsați mesaj pe paginile de facebook urmând ca eu sa vă contactez ulterior.
Daca vrei sa te tinem la curent cu promotii, servicii noi etc
Dacă vrei să te ținem la curent cu promoții, servicii noi etc.
Daca vrei sa te tinem la curent cu promotii, servicii noi etc