HOLISM

vis

PARTE si INTREG

intr-o perspectiva holistica

Organismul uman este alcatuit din miliarde de celule. In fiecare dintre ele au loc zeci de mii de reactii chimice pe secunda, astfel ca in intregul organism uman au loc concomitent miliarde de reactii chimice. In toata aceasta complexitate a sa, organismul sanatos functioneaza ca un tot unitar, datorita unei bune comunicari intre sistemele sale.

Sanatatea poate fi definita ca o stare in care aceasta comunicare se desfasoara fara blocaje,iar boala este o stare in care comunicarea intre sisteme este stanjenita,homeostazia organimului fiind compromisa. Boala apare cand in organism s-a produs o desincronizare la nivel energetic si informational.Cu alte cuvinte,suferinta apare atunci cand partea nu mai poate fi sincrona cu intregul…ea functioneaza oarecum izolat.

O abordare holistica ( din grecescul “holus” care inseamna intreg) implica a lucra asupra unor parti a corpului dar fara a pierde din vedere integrarea lor si felul in care acele parti sustin si influenteaza intregul.

Asadar nu putem sa vorbim despre fiinta umana ca intreg fara a lua in calcul impreuna cu dimensiunea fizica,corporala si pe cea emotionala,cognitiva,comportamentala, ambientala si spirituala.Ce inseamana acest lucru? A simti fizic sau emotional intr-un fel, a gandi sau a crede altfel si a face sau a spune cu totul si cu totul in alt fel inseamna incongruenta si acest lucru conduce cu certitudine spre boala, disociere si moarte.

Diabolic ( provenit din grecescul dia-bolei),inseamna “a merge in toate partile”, a separa ( rolul Diavolului)…pe cand simbolic ( din grecescul sun- bolei) inseamna a merge impreuna,a reuni.

     Holismul socoteste drept “factor integrator” al lumii si al vietii un principiu imaterial si incognoscibil care o data cu Ludwig von Bertalanffy ( fondator al teoriei generale a sistemelor-GST) este transpust intr-o forma de transdisciplinara cu aplicabilitate in biologie si cibernetica.

Perspectiva holistica nu a ramas doar un concept metafizic ci si-a gasit aplicatii practice in economie,sociologie. In filosofie Willard Van Orman Quine,unul dintre cei mai influenti filozofi si logicieni americani ai secolului XX, introduce holismul semantic sustinand ca semnificația expresiilor dintr-un limbaj (sau a conceptelor dintr-o teorie) este determinată nu individual, ci de întregul limbaj/ întreaga teorie (sau, cel puțin, de un fragment suficient de cuprinzător).

Toate acestea s-au intamplat in ultimii 100 de ani. Interesant…nu? Ideea de terapie,de sanatate ca intreg si de preventie o regasim insa de-a lungul timpului inca din antichitate.

Papirusurile egiptene vorbesc despre “ Terapeutii lui Sarapsis”,prezentandu-I ca pe niste oameni care stiau sa se roage pentru sanatatea celor aflati in suferinta.In textul lui Filon Alexandrinul despre terapeuti,sensul cuvantului era: “ a servi,a avea grija,a ingriji,a dedica un cult”.Pentru Marc Aureliu terapia insemna: “ a se pastra pur de orice pasiune ,de lipsa de judecata,de capriciile provocate de lucrurile care vin de la zei si de la oameni.”

Inca din sec. al V-lea I.HR. Hippocrate (considerat parintele medicinei clasice) a observat bolile si a descris manifestarea lor, incercand o abordare pe baze naturale si rationale.In cele peste 70 de lucrari ale sale se descriu cauzele demonstrabile stiintific.Ideea de “preventie”apare des, mentionandu-se influenta unor factori precum : varsta,regimul alimentar,modul de viata si clima (ambientul). Tot el a emis “ teoria umorala”,recunoscand existenta a patru umori de baza: sangele,flegma sau limfa,fierea galbena si fierea neagra,sustinand ca un dezechilibru al lor poate produce boala si antreneaza chiar moartea. Tot Hippocrate a sustinut existenta fluidelor vitale si a distins gandirea (pneuma logistikon).

In secolul al XVII-lea debuteaza etapa revolutiei stiintifice.Galileu,Francisc Bacon si Descartes aduc contributii marcante la gandirea stiintifica ,dar intr-un mod mecanicist.

Descartes are credinta in certitudinea stiintifica,excluzand spiritul si studiul partii psihice pe motivul ca nu sunt masurabile.Pentru el organismul uman este ca o masina functional dupa legile chimiei si fizicii, boala fiind un dereglaj fizico-chimic. Urmand acest concept matematic,medicina clasica pierde din vedere faptul ca pacientul este in primul rand o fiinta umana,pierzandu-se notiunea de vindecare.Este suficient ca un tratament sa domine simptomele cele mai evidente.

La sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX apare miscarea vitalista si homeopatia prin persoana lui Samuel Hahneman si a urmasilor lui,pentru care fiinta umana reprezinta un tot,corp si spirit unite indisolubil printr-o forta sau energie vitala care face ca acest ansamblu sa functioneze armonios.Aceasta forta este imateriala si era nemasurabila in vremea aceea.

Avand in vedere toate cele spuse mai sus, paradigmele dupa care voi construi conceptual materialele destinate trupului sunt:

1.Tot ceea ce voi sugera va fi in conformitate cu spiritul naturii, adaptate la natura umana respectand semnele si ritmul organismului,alimentatia fiind un instrument important.

2.Remediile recomandate vor fi cat mai neagresive si de provenienta naturala;

3.Voi incuraja permanent demersul personal si asumarea deplina a responsabilitatii pentru propriul comportament al fiecarui om in vederea obtinerii sanatatii si starii de bine.

4.Voi pastra viziunea holistica a “intregului” abordand fiecare tema din mai multe unghiuri,lasand loc atat cauzei, cat si intentiei care conduce spre finalitatea de a ” pune in act” prin schimbari concrete ale modului de viata si gandire, intr-un context global, spiritual.

DISTRIBUIE ARTICOLUL

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL NOSTRU

Obțineți actualizări și învățați de la cei mai buni

EXPLOREAZA SI ALTE ARTICOLE

ARTICOLE DE SĂNĂTATE

CHLORELLA – BENEFICII PENTRU SANATATEA TA

Chlorella – un superaliment, alga de apa dulce, o sursa de fitonutrienti demna de luat in seama (contine pana la 60% proteine, clorofila, vitamina C,

ARTICOLE PSIHOTERAPEUTICE

FANATISMUL, MĂSURĂ A PIERDERII DE SINE

      Sinele autentic este singura bază a relației armonioase cu tine însuți și cu lumea.        În toate tradițiile lumii se

Pagina mea de Facebook :
CONTACT
Abonează-te la newsletter

Dacă vrei să te ținem la curent cu promoții, servicii noi etc

Pagina mea de Facebook :
CONTACT
Abonează-te la newsletter

Dacă vrei să te ținem la curent cu promoții, servicii noi etc.

Pagina mea de Facebook :
CONTACT
Abonează-te la newsletter

Daca vrei sa te tinem la curent cu promotii, servicii noi etc