QUERCITINA – O RESURSĂ ÎN INFECȚIILE DE SEZON

Quercitina

     Orice infecție scapată de sub control reflectă, sub o formă sau alta, o criză de viață, un domeniu major al vieții sentimentale suprimat și reprimat.

     Criza poartă însă în ea semințele unei vieți noi, al unei renașteri, al unui salt de conștiință și mai ales de CONȘTIENȚĂ, o renunțare la vechi, un nivel nou al serenității, păcii, unității și imunității în fața fricii de moarte (dar și de viată) de cele mai multe ori.

     În prezent, atenția întregii lumi este îndreptată spre menținerea unei imunități puternice și a unui echilibru în ceea ce privește sănătatea. În acest sens, este esențial să fim informați și asumați, folosind toate resursele naturale pe care suplimentele alimentare e pun la dispoziție. Quercitina va fi una din aceste resurse în lupta cu microbii.

    Quercetina, un pigment vegetal, este un puternic flavonoid antioxidant și mai precis un flavonol, care se găsește în ceapa, struguri, fructele de pădure, cireșe, broccoli și citrice. Este un antioxidant versatil cunoscut pentru a poseda capacități de protecție împotriva leziunilor țesuturilor induse de diferite alergii, infectii sau toxicități medicamentoase.

     Antioxidanții, printre care se numara si flavonoizii, sunt substanțe ce pot proteja celulele de molecule instabile, cum ar fi radicalii liberi. Studiile anterioare au arătat că ingestia de flavonoizi reduce riscul de boli cardiovasculare, tulburări metabolice, Alzheimer, Parkinson și anumite tipuri de cancer. Aceste efecte se datorează activității fiziologice a flavonoidelor în reducerea stresului oxidativ, inhibând oxidarea lipoproteinelor cu densitate mică și agregarea trombocitelor, acționând ca vasodilatatoare.

     Flavonoidele au existat de peste un miliard de ani și posedă un spectru larg de activități biologice care ar putea influența procesele, atat de imprevizibile într-o boală.

    Quercetina este un compus polifenolic natural anti-oxidant și antiinflamator, care se găsește în diferite surse naturale, fiind vorba de  ceapa rosie in cazul produsului nostru. S-a arătat că quercetina are capacitatea de a acționa ca ionofor de zinc. Prin urmare, quercetina ar putea avea activitate antivirală împotriva multor virusuri ARN, inclusiv a virusului COVID-19.

     Un studiu internațional care a implicat Institutul de Nanotehnologie al CNR a constatat cum quercetina acționează ca un inhibitor specific pentru virusul responsabil pentru Covid-19, arătând un efect destabilizator asupra 3CLpro, una dintre proteinele cheie pentru replicarea virusului. Studiul este publicat în International Journal of Biological Macromolecules. În acest context se demonstrează că, molecula de quercetina, funcționează ca un inhibitor specific pentru SARS-CoV-2, influentand enzime specifice conferindu-i un efect letal asupra virusului. Studiile au fost facute de Bruno Rizzuti împreună cu un grup de cercetători din Zaragoza și Madrid

     Aceste proprietăți constituie baza potențialitatii beneficii pentru sănătatea generală și rezistența la boli, inclusiv activități anti-cancerigene, antiinflamatoare, antivirale, antidiabetice, antioxidante și psiho-stimulante, precum și capacitatea de a inhiba peroxidarea lipidelor, agregarea trombocitelor și permeabilitatea capilară stimuland biogeneza mitocondrială.

     Într-un studiu similar pe un grup de bicicliști, după trei zile de antrenamente grele, printr-o suplimentare de două săptămâni cu quercetin + acizi grași de tip omega-3, s-au redus biomarkerii inflamatori spre deosebire de grupul la care s-a administrat doar quercitina simpla. Deasemenea, ingestia de quercetină cu antioxidanți precum vitamina C poate îmbunătăți biodisponibilitatea acesteia, iar asocierea cu NADH (coenzima Q1) permite folosirea Quercitinei in doze mai mari in cazul infectiilor curente.

     Mai multe studii care au folosit diferite modele experimentale au demonstrat, de asemenea, efectul pozitiv al quercetinei în îmbunătățirea sensibilității la insulină a mușchilor scheletici prin absorbția sporită a glucozei și reducerea stresului oxidativ sau a deteriorării induse de inflamație, cu modularea necrozei tumorale alfa (TNF-α), AKT, receptorul activat cu proliferator peroxizom gamma coactivator 1-alfa (PGC-1α) și AMPK ca căi principale implicate în proces. Potențialul terapeutic al quercetinei se extinde la efectul său preventiv împotriva leziunilor ischemice-reperfuzive, precum și la întărirea fibrelor musculare prin modularea homeostaziei calciului și la îmbunătățirea antioxidanților intracelulari.

     Per ansamblu, datele studiate demonstrează că quercetina influențează pozitiv metabolismul glucozei în ficat și mușchii scheletici și, prin urmare, par a fi un candidat terapeutic promițător pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2.

     Tulburările alergice (alergii cutanate, alimentare și respiratorii) au o crestere rapida la nivel mondial în ultimele trei decenii. Prin urmare, există o cerere pentru noi surse de compuși bioactivi antialergici. În zilele noastre, cea mai mare atenție s-a concentrat asupra flavonoidelor, în special a quercetinei.

     Quercetina prezintă proprietăți terapeutice care au fost dovedite de multe studii in vivo și in vitro. Mecanismul de acțiune antialergic al Quercetinului prin inhibarea enzimelor și mediatorilor inflamatori a fost, de asemenea, studiat pe larg. Este bine cunoscut faptul că quercetina este un inhibitor al activării mastocitelor umane prin inhibarea influxului de Ca2 +, a histaminei, a leucotrienelor și a eliberării de prostaglandine. Această revizuire rezumă, de asemenea, rolul quercetinei în legătură cu bolile alergice respiratorii (studii in vitro, animale și epidemiologice) și alergiile alimentare. Rezultatele studiilor dovedesc o poziție unică a quercetinei în tratamentul tulburărilor alergice și posibilitatea utilizării fitochimicale precum quercetina pentru o vindecare eficientă

     Deși quercitina este considerată sigură și este bine tolerată de către organism, dacă este utilizată în doze mai mari de 1000 mg pe zi, pe o perioadă mai mare de 10-15 zile, pot aparea dureri de cap, greață sau o senzație de furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor. Ar trebui să se facă pauze periodice de la administrarea quercetinei.

     Femeile gravide, femeile care alăptează și persoanele cu boli de rinichi ar trebui să evite quercetina. La doze mai mari de 1 g pe zi, au fost raportate leziuni ale rinichilor.

 

Surse:

DISTRIBUIE ARTICOLUL

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL NOSTRU

Obțineți actualizări și învățați de la cei mai buni

EXPLOREAZA SI ALTE ARTICOLE

ARTICOLE DE SĂNĂTATE

CHLORELLA – BENEFICII PENTRU SANATATEA TA

Chlorella – un superaliment, alga de apa dulce, o sursa de fitonutrienti demna de luat in seama (contine pana la 60% proteine, clorofila, vitamina C,

ARTICOLE PSIHOTERAPEUTICE

FANATISMUL, MĂSURĂ A PIERDERII DE SINE

      Sinele autentic este singura bază a relației armonioase cu tine însuți și cu lumea.        În toate tradițiile lumii se

Pagina mea de Facebook :
CONTACT
Abonează-te la newsletter

Dacă vrei să te ținem la curent cu promoții, servicii noi etc

Pagina mea de Facebook :
CONTACT
Abonează-te la newsletter

Dacă vrei să te ținem la curent cu promoții, servicii noi etc.

Pagina mea de Facebook :
CONTACT
Abonează-te la newsletter

Daca vrei sa te tinem la curent cu promotii, servicii noi etc