EPUIZAREA SUPRARENALELOR – REÎNCĂRCARE ÎN NOUĂ PAŞI
Suprasolicitarea suprarenaliană reprezintă o temă de actualitate asupra căreia merită să aruncăm o privire scurtă, fiind normal să ne informăm singuri, responsabilizându-ne faţă de propria sănătate. Cine ar putea să o facă în locul nostru?
Glandele suprarenale luptă pentru a ne ajuta să facem faţă stresului într-un ritm de viaţă extrem de alert. O epuizare a lor ne-ar face să ne simţim destul de “arși”, suprasolicitați şi extrem de obosiți.
Cu toate că ” oboseala suprarenalelor ” nu este un diagnostic obţinut de la vreun medic, dacă observi că trăiești semnalele pe care le voi descrie mai jos, ar fi bine (cu necesitate afirm) să consideri o avertizare serioasă din partea corpului tău că ceva trebuie (cu aceeaşi necesitate) să fie schimbat în rutina ta zilnică. Spun acest lucru deoarece dacă depăşim cele patru stadii ale oboselii suprarenaliene urmează “insuficienţa suprarenaliană ” care este cu adevărat un diagnostic medical!
Aşadar, haideţi să învăţăm să ne ascultăm corpul şi să ieşim din rularea la nesfârşit a unor obiceiuri nesănătoase. Mulţi dintre noi ne-am “biciuit” glandele suprarenale prin variate tipuri de abuzuri. Când stresul persistă mai mult timp, corpul rămâne încărcat cu un exces de cortizon (hormon secretat de glandele suprarenale), acest lucru slăbind celelalte sisteme , pentru că întregul corp munceşte la fel de mult ca şi noi.
Cum îţi ai seama că suprarenalele tale sunt obosite? Ce poţi să faci ?
Iată cele 9 semne care îţi arată că eşti în acest punct şi află cum poţi să te ajuţi:
- Te simţi suprasolicitat de viaţă.
Atât de mulţi dintre noi punem auto-îngrijirea ultima pe listă sau chiar o lăsăm în afara ei, până când este prea târziu. În activitatea mea terapeutică întâlnesc des acest lucru! Este trist şi dureros când nu mai pot face nimic…sau probabil că ceea ce fac este doar să-mi pregătesc clientul şi să-l ajut pentru marea trecere…
Poate fi mult mai uşor uneori să spui “da ” decât “nu “, însă toate aceste lucruri nu conduc decât la o ardere! Succesul social este binevenit şi sunt de apreciat rezultatele superioare, dar cheia succesului tău stă şi în practicile de auto-îngrijire şi în nivelul de împlinire şi mulţumire ( cât de bine te simţi făcând ceea ce faci şi cum poţi face să te simţi cât mai bine?)
Acordă-ţi permisiunea de a face un pas înapoi! Corpul şi suprarenalele tale îţi vor mulţumi. Reţine că dacă resimţi mare parte din semnele de aici, ceea ce faci nu funcţionează pentru corpul tău.
- Nu poţi dormi.
În mod ideal, nevoia noastră este de 7-8 ore de somn pe noapte.Corpul are nevoie de somn pentru recuperare, resetare, reâncărcarea bateriilor pentru o nouă zi. Fiecare dimineaţă ar fi normal să o trăim cu motivaţie, reâncărcare şi energie.
Cu toate acestea mulţi dintre noi renunţăm la somn pentru a continua munca sau pur şi simplu din inconştienţă. Această amânare repetată a orei de adormire strică ritmul natural al organismului şi echilibrul, devenind un obicei de a adormi târziu.
Este important să ne recâştigăm bunul obicei de a adormi la timp. Ar fi bine ca seara la 22.30 să fim în pat, chiar dacă nu resimţim senzaţia de somn. O baie caldă şi aromată, o muzică liniştitoare, o formă de meditaţie mindfulness te-ar ajuta să-ţi linişteşti mintea lăsând gândurile să zboare observându-le conştient, conducându-le în linişte înapoi spre trup şi respiraţie, fără luptă sau judecată.
- Te simţi epuizat după sport.
Dacă faci sport, exerciţiile fizice ar fi normal să te facă să te simţi energizat, nu epuizat. Efortul fizic este un factor de stres cunoscut pentru glandele suprarenale. Prea multă mișcare poate avea un efect invers.
În altă ordine de idei, un lucru constant fără a atinge obiectivele generează grăsime abdominală şi te face să resimți oboseală mai tot timpul.
În acest scenariu, este mult mai bine să găseşti o formă mai delicată de mişcare, cum ar fi: întinderea, mersul pe jos, mersul pe bicicletă, ceea ce te-ar face să te simţi mai bine şi nu epuizat.
Dacă motivul pentru care faci sport este obiectivul de a pierde în greutate, este de ştiut că 80% din rezultate provin dintr-o alimentaţie corectă şi o ” dietă mentală şi spirituală” potrivită.
- Hormonii tăi o iau razna.
În al doilea stadiu de oboseală a suprarenalelor, tiroida poate fi afectată generând semnele hipotiroidiei (oboseală, creştere în greutate, păr şi piele uscată, circulaţie periferică slabă). De asemenea ciclul menstrual se opreşte precoce sau sindromul premenstrual este mult accentuat.
În acest moment, o dietă hrănitoare, suplimentele nutriţionale cu plante adaptogene, un somn bun, creşterea consumului de apă, de minerale, oligoelemente şi vitamine B precum şi eliminarea cofeinei sunt esenţiale.
- Te simţi prea anxios sau deprimat.
Când se întâmplă prea multe într-un interval scurt de timp, este absolut normal ca anxietatea să înceapă să se manifeste. Presiunea termenelor, programul prea aglomerat fac corpul să producă nivele crescute de adrenalină. Hormonii suprarenalieni sunt implicaţi în procesele cognitive , în stările de spirit si cele mentale, în moduri extrem de complexe.
Anxietatea şi depresia sunt direct legate de asta, toleranţa la stres scade simţitor şi ne simţim mult mai frustraţi.
Ia-ţi mai mult timp pentru tine! Hotărăşte ce inseamnă cu adevărat “destul “. Sănătatea şi bunăstarea sunt mai importante decât o bucătărie perfect curată sau o funcţie care nu mai este interesantă.
- A apărut o poftă de a mânca sărat.
Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că trupul tău caută sodiul ( nu clorura de sodiu) şi alte minerale. Atunci când este epuizată producţia de aldosteron ( hormonul care reţine sarea ), tensiunea arterială scade, apar palpitaţii, poftă de sare şi vertij. De aceea este important să te asiguri că primeşti suficiente minerale din rutina alimentară zilnică. Sunt de dorit minerale de înaltă calitate în formă osmotică sau ionică ( Super Water), alge marine (Spirulina), fructul de Noni, Schizandra, Goji, Rhodiola Rosea.
- Te simţi “înţepenit” şi “inflamat”.
Ca reacţie la evenimentele stresante, corpul tău manifestă rigiditate şi durere, acest lucru semnalizând faptul că nu primeşti o reâncărcare completă. Stresul poate fi resimţit în gât, spate, maxilar,etc.
Senzaţiile de acest fel pot fi reduse printr-o optimizare a somnului, masaj, stretching, meditaţii, rugăciune, băi calde cu sare de mare, suplimente nutriţionale pe bază de vitamine B şi magneziu.
- Eşti dependent de cofeină pentru a avea energie după-amiază.
Ceea ce trebuie să ştim despre cofeină este faptul că nu ne dă ci ne “împrumută” energie. Poate fi bună pentru unii şi nu la fel de bună pentru alţii. Ea ne ajută să trecem peste zi cu o stimulare adăugată, reprezentând de fapt un “bici ” pentru suprarenale. Ne menţine stresul în corp şi stimulează producţia de cortizon şi epinefrină.
În zilele de reâncărcare este bine să recurgem doar la ceaiuri din plante şi înlocuitori de cafea cum ar fi: busuiocul sfânt, rădăcina de păpădie, mentă, sunătoare, tei, iasomie, cicoare, etc.
- Digestia este dificilă.
Când suntem supuşi stresului, corpul nostru nu se concentrează pe digerarea şi absorbţia optimă a nutrienţilor din alimente. Funcţiile digestive şi metabolice sunt mult încetinite şi ca atare, probabilitatea de balonare după mâncare , creșterea în greutate, indigestia, constipaţia sau diareea este mult mai mare. Chiar dacă mănânci sănătos, atunci când corpul tău este sub stres, nu poate asimila complet hrana.
Ca sfaturi pentru optimizarea digestiei ar fi: o dietă uşoară, consum de apă şi lămâie, rezervarea unui timp suficient pentru savurarea mâncării, minerale suficiente, plante precum Valeriana, administrarea unui probiotic zilnic.
Referinţe:
[1] http://www.apa.org/news/press/releases/stress/2013/sleep.aspx
[2] https://chriskresser.com/why-you-may-need-to-exercise-less/
[3] https://chriskresser.com/5-ways-that-stress-causes-hypothyroid-symptoms/
[4] https://adrenalfatigue.org/mild-depression/
[5] http://csrf.net/doctors-articles/steroid-replacement/the-importance-of-the-adrenal-cortex-hormones-cortisol-and-aldosterone/
[6] https://adrenalfatiguesolution.com/caffeine-adrenal-glands/